نجاری یا درودگری هنری به درازای تاریخ بشر
نجاری چیست و نجار کیست
درودگری یا نجاری یکی از زیر شاخه های صنایع چوب است. هنر کار با چوب را در اصطلاح نجاری می گویند. نجاری هنری برای برش و کار روی چوب و ساخت سازه با استفاده از سایز های مختلف چوبی مانند الوار و تخته است.
این حرفه از قدیمی ترین حرفه هایی که بشر داشته است و تا امروز هم ادامه دارد. ریشه واژه لاتین درودگری (Carpentry) به فرانسه قدیم بر می گردد و از واژه charpentier به معنای کالسکه ساز مشتق شده است. درودگر یا نجار به فردی گفته می شود که به ساخت انواع مصنوعات چوبی می پردازد.
استفاده از نجاری به بلندای تاریخ
با گسترش ابزارها و پی بردن به اهمیت حرفه ی نجاری، محصولاتی همچون قایق، مبلمان ، سازه های چوبی برای زندگی ساخته شد. این نقش پررنگ درودگری در تمدن بشر بود. قدمت مبلمان سازی در نقاشی هایی که دیده شده ، به ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در مصر باستان بر می گردد.
همچنین ساخت تابوت های چوبی ، عصا ، ماسک های زیبا با کندکاری روی چوب هم در میان این اشیای باستانی کشف شده ، دیده می شود. مصریان به خاطر رود نیل و کشتی رانی که داشتند، از صنعت نجاری بسیار بهره گرفتند. آنها با چوب های اقاقیا، چنار،آبنوس و گز ، مبلمان و مصنوعات چوبی می ساختند.

نقش نجاری در گذر تاریخ
نقش نجاری در گذر تاریخ
با توسعه ابزارها و مهارت های نجاری، ساخت قایق، مبلمان و ساختمان های چوبی آغاز شد. بنابراین نجاری نقش مهمی در پیشرفت تمدن بشر داشته است. در نقاشی هایی که مربوط به ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در مصر باستان بوده است، تصاویری از مبمان چوبی مانند تخت و صندلی مشاهده می شود.
همچنین اقلام و اشیای ساخته شده از چوب مانند مبلمان، مجسمه های چوبی و تابوت در مقبره های مصریان کشف شده است. مصریان از چوب گونه های متعددی مانند اقاقیا، چنار و گز برای ساخت مبلمان و اشیا چوبی استفاده کرده اند.
چوب آبنوس نیز برای ساخت کمدهای چوبی منبت کاری استفاده شده است. قدیمی ترین نمونه تخته لایه در تابوت یکی از فرعون های سلسله سوم مصر به دست آمده است. این تخته لایی از شش لایه که با میخ های چوبی به هم وصل شده اند، ساخته شده است.
نجاری شرقی بدون اتصالات مرسوم
درودگری در چین با مدارکی که به دست آمده در ۷۲۰ سال قبل از میلاد مسیح ع شکل گرفته است. چینی ها در این دوره، نجاری را از طریق در نظرگرفتن ریزه کاری ها و اندازه گیری های دقیق مورد نیاز در ساخت گلدان، میزو سایر مبلمان توسعه دادند.

نجاری شرقی بدون اتصالات مرسوم
شهرت نجاران چینی در استفاده از اتصالات بدون استفاده از چسب یا میخ با ظرافت بسیار است. این نوع از نجاری بدون استفاده از چسب و میخ ریشه در ژاپن دارد. ژاپنی ها نجاران بسیار ماهری داشتند. آنها در ساخت بناها و محصولات داخلی ساختمان ها از هنر نجاری استفاده بسیاری می کردند. ولی عمده شهرت آنها به خاطر چفت و بست های بدون چسب و میخ است.
امروزه هم بسیاری از نجاران در بخش صنایع دستی یا تولید محصولات چوبی در تعداد بسیار پایین سعی در حفظ این سنت را دارنند. البته این روش ممکن است برای کارهای بزرگ و وسیع مقرون به صرفه نباشد.

نجاری در ایران باستان
نجاری در ایران باستان
ایران هم با تمدن بسیار غنی خود از نجار بهره بسیار برده است. نجار در ایران در زمینه های مختلف از جمله لنج سازی و قایق سازی _ که همچنان هم در جنوب ایران ادامه دارد _ ، تولید مصنوعات چوبی نظیر صندلی و میز ، صنایع دستی از جمله تزیینات چوبی را می توان نام برد.
قدیمی ترین نمونه صندلی یافت شده در ایران، در نقش برجسته ای بر مهره ای از جنس سنگ یمانی آبی رنگ از دوره عیلام نقش شده است. در این نقش برجسته پادشاه عیلامی در حال اهدای هدیه ای به دخترش است . این پادشاه بر روی صندلی نشسته است که لبه های آن گرد و به حالت برجسته است. پایه های آن کنده کاری شده و به شکل سم حیوان است. این تصور مربوط به هزاره دوم پیش از میلاد مسیح ع است.
حتما بخوانید : خراطی چوب و چگونگی تولید محصولات از چوب

ابزار آلات نوین تغییر یافته ابزار باستانی
ابزارآلات باستانی نجاری
ابزارآلات مانند سندی محکم برای فهم درست از گذشته تمدن است. اولین ابزارآلات نجاری که بشر به کار گرفت ، تبر و تیشه است. از تبر برای قطع درختان و از تیشه برای پرداخت چوب استفاده می کردند. در روم باستان این دو ابزار را با هم ترکیب کردند و تبر دو سر را اختراع کردند.
اره های دستی در حدود ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در مصر باستان مورد استفاده قرار می گرفت. این اره ها دارای یک تیغه پهن ، دسته چوبی دارای انحنا و دندانه های فلزی بوده است. قاب اره هم توسط رومیان ساخته شد.
مصریان به علت ساخت و ساز و ثروتی که در اختیار داشتند توانستند ابزارآلات نجاری را گسترش دهند. اتصالاتی که به کار م بردند بسیار ماهرانه و بدون استفاده از میخ بوده است. مته اختراع رومیان بود. این مته از یک دسته کوتاه که به یک میله آهنی دارای نوک قاشقی شکل وصل شده بود ، تشکیل می شد.
یکی از مهم ترین ابزار آلاتی که مصریان برای همه تاریخ بشر ساختند ، رنده نجاری است. ولی حیف است از ابزارآلات نجاری صحبتی به میان بیاوریم ولی از اسکنه یا مغار حرفی نزنیم. به قولی مغار اختراع نجاران دوره برنز است که از آن برای ساخت خانه و صندلی استفاده می شد. اسکنه کهن ترین ابزار نجاری است که بشر مورد استفاده قرار داده است.
حتما بخوانید : دستگاه رنده گندگی و کاربرد آن در نجاری

تکامل ابزارآلات در صنعت
تکامل ابزارآلات در صنعت نجاری
یکی از عواملی که به گسترش این حرفه کمک شایانی کرد، ارتقای ابزارآلات بود. در قرن ۱۸ میلادی ماشین آلاتی اختراع شد که با آب و بخار کار می کردند. اختراع ماشین آلاتی همچون رنده با برش چرخشی (روتاری) برای برش همزمان چوب از چند طرف دستگاه تراش و قالب گیری، دستگاه برش روکش، ماشین اره اریب، دستگاه اره تیزکن، دستگاه برش اتصالات کام و زبانه به وسیله اره گرد و ابزارآلات سوراخ زنی باعث متحول شدن نجاری شد.
از جمله ماشین آلاتی که در آن دوره درودگری را متحول کرد می توان به اره گرد بر، دستگاه رنده، ماشین کام زنی، ماشین زبانه زنی ، اره فلکه ای ، اره مویی و ماشین مرکب اشاره کرد.
منبع » فروشگاه فرد ماشین
محصولات مرتبط با نجاری :
دستگاه رنده سه کاره ۳۰ سانت اونیورسال
فرز درودگری برنا با دینام سه فاز
دیدگاه ها 0
درباره این مطلب دیدگاهی ارسال کنید