علت گیر کردن چوب در گندگی نجاری چیست!؟ + راه حل

علت گیر کردن چوب در گندگی نجاری چیست!؟ + راه حل

یکی از مشکلات نجاران عزیز در کارگاه های چوب، نقص ماشین آلات نجاری است. یکی از این ماشین آلات دستگاه گندگی نجاری است. این دستگاه برای پرداخت لایه رویی چوب مورد استفاده قرار می گیرد. اما گاها پیش میاید که دچار مشکل شود. یکی از این مشکلات، گیر کردن چوب در گندگی است.

عملکرد دستگاه گندگی به این شکل است که با یک سرعت مشخص تعیین شده از قبل، چوب را با یک غلطک به سمت تیغه و با یک غلطک به بیرون دستگاه هدایت می کند. حال اگر قطعه چوب در این مسیر به درستی حرکت نکند، یا با کندی همراه باشد، مشکلاتی از جمله گیرکردن چوب در دستگاه یا فرورفتگی در آن ایجاد می کند. گیر کردن چوب شاید امری عادی باشد و کسانی که با گندگی سر و کار دارنند ، معمولا برای آنها پیش می آید. در این مطلب ما به این مشکل خواهیم پرداخت و راه حل بر طرف کردن این مشکل را به شما می گوییم. پس در ادامه همراه فرد ماشین باشید.

 

دلایل گیر کردن چوب در گندگی

دلیل اول : تیز نبودن تیغه گندگی نجاری

تیغه های کند گندگی به جای پرداخت چوب، باعث گیر کردن آن می شوند. یعنی وقتی قطعه کار خود را وارد دستگاه می کنید، تیغه کند نمی تواند برش و پرداخت لازم را انجام بدهد و به همین خاطر گیر می کند و به اصطلاح به آن ضربه می زند. که این باعث فرورفتگی در چوب می شود. پس یکی از دلایل گیر کردن چوب در گندگی می تواند کند بودن تیغه گندگی باشد. لازم به ذکر است، هنگام تعویض تیغه های کند، نکات ایمنی را به دقت رعایت کنید، مخصوصا از دستکش استفاده نمایید.

 

دلیل دوم: تمیز نبودن صفحه میز گندگی

یکی دیگر از دلایل گیرکردن چوب در گندگی می تواند تمیز نبودن صفحه جلو برنده گندگی باشد. حتما قبل از هر کاری با استفاده از کمپرسور یا یک دستمال خشک، سطح آن را تمیز نمایید. همین براده یا خاک اره به ظاهر کوچک و ریز می تواند روی عملکرد دستگاه تاثیرگذار باشد. در شرایطی که این صفحه دچار زنگ زدگی با مشکلی در صیقلی بودن دارد، مخصوصا اگر گندگی کارکرده ای را تهیه کرده اید، می توانید با سمباده و وسایل صیقلی کردن، سطح آن را صاف و یکدست نمایید.

صفحات زنگ زده گندگی را می توانید با استفاده از اسپری WD40 و سنباده کاری و گازوئیل بشورید و سطحی مناسب کار داشته باشید. این کار کمک بسیاری هم در سلامت دستگاه گندگی شما دارد و هم از گیر کردن قطعه کار در دستگاه جلوگیری می کند.

اگر استفاده شما از گندگی همیشگی نیست، بعد از استفاده از دستگاه با کشیدن یک کاور روی آن، می توانید ازتمیز بودن آن در استفاده بعدی خاطر جمع شوید.

علت گیر کردن چوب در گندگی نجاری

علت گیر کردن چوب در گندگی نجاری

 

دلیل سوم : جا ماندن صمغ چوب روی صفحه گندگی

دلیل سوم گیر کردن قطعه کار در دستگاه گندگی می تواند وجود صمغ درختان و قطعات چوبی مخصوصا چوب های از خانواده کاج می باشد. این درختان بعد از برش کاری و گرما ممکن است، در حفره هایی که دارنند، دارای صمغ باشند. این صمغ از پرداخت های قبلی ممکن است بر روی صفحه جلوبرنده گندگی به جا مانده باشد. یکی ا ز دلایل کندی یا گیر کردن همین است. باید قبل از استفاده از دستگاه مطمئن شوید که صفحه پاک و تمیز است.

صمغ بر روی صفحه دستگاه گندگی به مانند ترمز عمل می کند و کمترین تاثیر آن کندی حرکت قطعه کار می باشد. راه حل حذف این صمغ، استفاده از گازوئیل است. کافی است مقداری گازوئیل را روی صمغ ریخته و بعد از چند ثانیه آن را پاک کنید. دیگر اثری از آن بر روی صفحه دستگاه باقی نخواهد ماند.

توجه داشته باشید، صمغ خشک را با کاردک یا وسیله تیز از روی صفحه گندگی پاک نکنید. این کار ممکن است به سطح صیقلی صفحه خدشه وارد نماید.

بیشتر بدانید : دستگاه گندگی نجاری، انواع و کاربرد آن + ویدیو

دلیل چهارم : تراز نبودن دستگاه 

برای درست کار کردن دستگاه گندگی و استفاده لازم از آن باید حتما به تراز بودن این دستگاه دقت نمایید. هم تراز بودن خود دستگاه و در صورت بروز مشکل تراز بودن صفحه و قطعات اصلی. مطمئننا با نصب نادرست قطعات و برای کاربر، نصب نادرست دستگاه در مکانی که ممکن است دستگاه دچار لرزش و حرکت شود، انتظار درست کار کردن دستگاه ، انتظاری بیهوده است.

در هنگام نصب می توانید روی سطح بتونی یا موزاییک دستگاه را قرار دهید و با یک تراز ساختمانی از یکسان بودن گوشه های دستگاه مطمئن شوید. در مرحله بعدی بررسی توپی و غلتک دستگاه است. باید با استفاده از کولیس گوشه های آن را اندازه بگیرید. در گندگی های حرفه ای گاها پرداخت و برداشت از سطح چوب به ۱-۲ میلیمتر می رسد و این دقت واقعا برای این دستگاه نیاز است. البته در میان برندهای ایرانی به علت قدرتی بودن کمتر دستگاهی به این دقت می توان یافت.

 

دلیل پنجم : تنظیم نادرست ارتفاع و باربرداری

یکی از دلایل گیرکردن قطعه کار در گندگی ، پایین بودن ارتفاع صحفه نسبت به اندازه باربرداری قطعه است. در بعضی از دستگاه های گندگی لازم است باربرداری در حد میلیمتر باشد. در این صورت اگر ارتفاع تنظیم شده نا مناسب باشد، قطعه در دستگاه گیر خواهد کرد یا به کندی به جلو می رود. سعی کنید در تنظیمات خود، دقت لازم را داشته باشید.

 

نکته های لازم برای جلوگیری از گیر کردن چوب در گندگی

  • قبل از استفاده از گندگی با کمپرسو یا مکنده، سطح میز جلوبرنده را تمیز کنید
  • از گندگی کردن چوب خیس خودداری کنید
  • بین صفحه و چوب لغزش ایجاد کنید. می توانید برای این کار از گازوئیل، صابون و واکس چوب استفاده کنید
  • قطعات بزرگ را طوری گندگی کنید، که چوب لنگر نیاندازد. از یک نفر برای گرفتن چوب در طرف دیگر استفاده کنید.
  • تنظیمات درست برای ارتفاع و گندگی کردن در نظر بگیرید (حداکثر اصطحکاک)

.

اگر تجربه شما غیر از موارد بالاست، خوشحال میشیم با ما هم در میان بگذارید.

ممنون

دیدگاه ها 4

4 replies on “علت گیر کردن چوب در گندگی نجاری چیست!؟ + راه حل”

    محمد

    سلام،خسته نباشید،
    یه مشکلی واسه دستگاه گندگیمون پیش اومده، ممنون میشیم راهنمایی کنید.
    وقتی که صفحه یا حتی پروفیل رو وارد دستگاه میکنیم تا ده سانت اول در رنده میشه یهو بعد از ده سانت یک میلیمتر به ضخامت کار اضافه میشه.

    فرد ماشین

    با سلام خدمت شما محمد عزیز
    در جواب به سوال شما باید عرض کنم، فشار غلط بیرون بر خیلی بیشتر از غلطک پیشران هستش. زمانی که قطعه کار با غلطک بیرون بر درگیر میشه، قطعه کار پایین تر میره و باعث میشه ۱ میلی کمتر بار برداره.
    راهکار : یا فشار غلطک پیشران رو افزایش بدید و یا فشار غلطک بیرو بر رو کاهش بدید.

    میلاد دربانی

    سلام وقت بخیر
    مشکلی پیش اومده برای گندگی به این صورت ک ۷ سانت انتهای چوب رو وقتی گندگی میکنه ۱ میل بیشتر باربرداری میکنه
    ممنون میشم راهنمای کنید

    فرد ماشین

    با سلام
    این امر میتونه دلایل زیادی داشته باشه .
    اولین عامل ، شاید فشار فیدر روی قطعه کار کافی نیست که باید فنرها رو دوباره تنظیم کنید.
    باید پیچ های فنر رو باهم سفت کنید .
    عامل بعدی ممکنه خیس بودن چوب باشه که با چرب کردن جلو دستگاه با گازوئیل میتونید این مشکل رو رفع کنید.
    عامل بعدی هم گود بودن وسط صفحه کار باشه یا بالانس نبودن صفحه باشه که عامل خیلی کم پیش میاد.
    در نهایت اگر ابزار مورد نیاز برای این کار رو ندارید ما در مجموعه فرد سرویس میتونید رفع مشکل رو براتون انجام بدیم ، یا در محل کارگاه شما یا در محل سرویس و خدمات مجموعه ما .
    موفق باشید